Rólunk

Nehéz szavakba önteni, hogy mit jelent nekünk a Balaton-felvidék. Ezért 1721 óta inkább pohárba öntjük. A borban minden benne van.

Történetünk

Bortermelő őseink 1721-ben ültették el azt a gondolatot, amely végül, megannyi szüret után, 1988-ban érett meg arra, hogy generációk tudására alapozva pincét építsünk, 1 hektárnyi szőlőterülettel.

Azóta 25 hektárra bővültünk, amely teret ad nem csak kiváló borainknak, de vendégszeretetünknek is: Borbirtokunk étteremmel, szálláshelyekkel és wellness részleggel várja a feltöltődni vágyókat.

Megnézem a termékeket » Megnézem a szállásokat

FilozófiánkA bor két utat tesz meg. Az egyik a szőlőszemtől a palack mélyéig tart. A másik akkor kezdődik, amikor kiengedjük a palackból. Családunk mind a két úton a természet bölcsességét, a mértéket követi.

Bioorganikus gazdálkodásunk vegyszermentesen ötvözi évszázadok hagyományát és a jelenkor innovációit.

Borbirtokunk minden gasztronómiai és közösségi élményt megad, hogy az érzékeken túl, a szívhez is eljusson az aroma.

A Dobosi család

Dobosi Bálint

Dobosi Győző

Dobosi Dániel

Dobosi Ilona

Dobosi Bálint - A borász

Nem vagyok a szavak mestere, gyerekkorom óta inkább a szőlő, traktor és a pince a fő életterem. 2002-ben végeztem szőlész-borászként, de amit ma szakmai tudásnak neveznék, azt nem az iskolában, hanem a szüleimtől tanultam meg.

Közben, ahogy “felnőttem” a bort is megtanultam értékelni, így egyértelmű lett, hogy a szőlőnek és a bornak meghatározó szerepe lesz az életemben. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a munkám a szenvedélyem is egyben! :)

Dobosi Győző - a vendéglátó

A szőlőben nőttem fel, ott tanultam meg biciklizni, befűzni és törzset pucolni. Borásznak Balatonfüreden tanultam, de a legtöbb tudást az élettől és a családi vállalkozástól kaptam. A feleségemet is egy borfesztiválon ismertem meg és az első babánkat is a kórházból már rögtön a borhétre vittük. :)

A pincészet frontembereként feladatom a borkóstolók megszervezése és az értékesítési feladatok ellátása. A mottóm az, ha valamit csinálunk, azt csináljuk teljes gőzzel - így együtt hegyeket (és dűlőket) mozgatunk meg!

Dobosi Dániel - az Alapító

A felmenőim az 1700-as évektől itt éltek Szentantalfán és a kenyérkeresetüket mindig a szőlő és a bor adta, így mertem ott hagyni a TSZ-t 1988-ban, hogy megépítsem a pincét.

Akkor még csak egy hektáron gazdálkodtunk, ami mára 25 hektárra növekedett. Minden területet a családdal együtt művelünk, a kérdésekben közösen döntünk és mindig fejlesztünk, fejlődünk.

Dobosiné Ilonka - a szív

Minden 78-ban kezdődött, amikor Dániel, egy jó képű fiú, bátortalan randevúk helyett bevezetett a borászkodás rejtelmeibe, ami azóta is mindkettőnk szenvedélye és életfeladata is egyben.

Borászatunk évről évre egyre szebbé fejlődött és családunk is gyarapodott, 5 gyermekünk született, akik közül ketten olyan mélyen szívták magukba a szőlő illatát, hogy mára már ők irányítják a Dobosi pincészetet.

Dűlőink
Haraszt

Szentantalfa

A haraszttól 100 méterre található, mészköves, déli fekvésű dűlő. Fajták: Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Kékfrankos, 2005-2006 telepítésűek.

Dűlőink
Mocsár

Szentantalfa

A termőterület agyagos, mélyebben mészkő található, agyagliktól a falu irányában fekszik. Innen származik az Olaszrizling és a szőlőlé nagy része.

Dűlőink
Tagyon-Hegy

Tagyon

Zánka felett található, felejthetetlen panorámával rendelkező dűlő. Agyagos talaja, déli kitettsége igazi mediterrán hangulatot ad. Borai gazdagok, komplexek: Philippe de Chalendar, Tramini, Sárgamuskotály, Kékfrankos.

Dűlőink
Tag

Tagyon

Szentantalfa alatt fekszik, főleg a vörös mészkő és az agyag jellemzi. Kiváló savakkal, nagyon szép ásványos borok készülnek itt: Kéknyelű, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Cabernet Sauvignon, Juhfark.

Dűlőink
Vörösmál

Balatonfüred

Ez a területünk Balatonfüred nyugati részén fekszik, Tihanyra és a Balatonra néz, a legfiatalabb dűlőnk. Fajták: Rajnai rizling, Olaszrizling, Cabernet Sauvignon

Rólunk mondták

A levegő páratartalmának nagy befolyása van a borok fahordókban történő tárolására és a bor kiépítésének folyamatára. A
barrique-borok számára az optimális érési feltételek például 12°C-os
állandó hőmérsékleten és 75%-os relatív páratartalom esetén állnak fenn.

Nagy Andrea

A fahordók speciális feltételeket támasztanak a borospincék levegőjének páratartalmával szemben. A fa higroszkópos anyag, ezért levegő párásítás nélkül kiszáradhat.

Kiss János

A környezet levegőjének páratartalmától függően a fa nedvességet vesz
fel vagy ad le. Amennyiben a levegő páratartalma a fa egyensúlyi
nedvességszintje alatt van (40% és 60% között), akkor száradási
repedések és szivárgások léphetnek fel.

Farkas Abigél

Díjaink

template--16648731951361__16484843327f88f2e2

A weboldalunkon cookie-k segítenek abban, hogy a szolgáltatásainkat és a termékeinket minél tökéletesebben tudjuk kínálni a Számodra. Weboldalunk böngészésével elfogadod a cookie-k használatát.

Megértettem